A leeg A
Manifestatie voor goede zorg

Actie voor goede zorg

Manifestatie Abvakabo 8 juni 2013

Zorgmedewerkers van Abvakabo FNV en sympathisanten hebben op zaterdag 8 juni in Amsterdam massaal geprotesteerd tegen de drastische bezuinigingen in de thuiszorg. In het Oosterpark verzamelden zich in totaal 5.000 mensen uit de (thuis)zorg en mensen die de zorg een warm hart toedragen. 'Handen thuis Rutte!' was het motto.
De zorgmedewerkers liepen massaal in een optocht door Amsterdam. In het Oosterpark gingen zij uitgebreid met Kamerleden in gesprek over de zorg. "De politiek moet weten wat ons werk inhoudt. Als de politici vandaag echt goed naar ons geluisterd hebben, moeten ze de plannen van het kabinet snel in de prullenbak gooien", zei thuiszorgmedewerker Betty.
De demonstranten vinden dat geld voor de zorg ook aan de zorg besteed moet worden. Onlangs bleek uit onderzoek dat zorginstellingen de winsten vorig jaar met 6% zagen toenemen naar 3,7 miljard. Ook blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV dat zorgbestuurders zichzelf riante salarissen toekennen, met aan kop Karel Verwey van de Amsterdamse zorginstelling Cordaan (totaalinkomen 560.000 euro). En dat terwijl duizenden medewerkers in de thuiszorg dit jaar een kwart van hun salaris moesten inleveren, áls ze hun baan al behielden.
Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat de bezuinigingen van het kabinet nauwelijks een netto besparing opleveren, omdat mensen tóch zorg nodig hebben en dit dus elders tot een hogere zorgvraag leidt, bijvoorbeeld doordat mensen eerder in een verpleeghuis belanden.
Door de afbraakplannen van het kabinet verdwijnt 40% van de thuiszorg. Dat betekent dat 170.000 cliënten hun thuiszorg verliezen en maar liefst 50.000 mensen hun baan.

  • Klik hier voor een fotoreportage van de manifestatie.

Externe link:

naar boven

 

Manifestatie voor goede zorg