A leeg A
home > eva > inspiratiedag 'met creativiteit meer mens'
Inspiratiedag 'Met creativiteit meer mens', 15 juni 2013

Met creativiteit meer mens

Impressie inspiratiedag
15 juni 2013

"Heel erg waar!" en "Goeie titel hebben jullie gekozen". Dat hoorden we al in de aanloop naar 15 juni. Op die dag organiseerde de werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA haar jaarlijkse ontmoetings- en inspiratiebijeenkomst in Utrecht.

Er komt in de samenleving een heleboel op ons af. Nu moet er weer 6 miljard extra bezuinigd worden. Op wat voor manier gaan we dat merken in ons dagelijks leven? Hoe gaan we om met alles wat er op ons af komt? Met een overheid die zich steeds meer terugtrekt en zegt dat mensen hun ‘eigen kracht’ moeten gebruiken, ontstaan er misschien nieuwe kansen. Maar daar kun je wel wat creativiteit bij gebruiken. Zo’n 50 deelnemers onderzochten hun eigen creativiteit aan de hand van muziek, haiku of het maken van een wensbord. En natuurlijk was er ook gelegenheid om te netwerken of bij te praten met bekenden.

Naar boven

Roeien in een bootje…

Onder pianospel van Chavah Lichtenberg, zoekt iedereen een plekje. Chavah nodigt ons uit om eens diep uit te ademen. Over inademen hoef je je niet druk te maken. Dat gaat vanzelf. Goed ademen ontspant en maakt je bewuster van wat er allemaal in je en om je heen gebeurt. We gaan een geluid maken op onze uitademing: ieder haar of zijn eigen geluid. Ieder verschillend, maar samen klinkt het harmonisch. Muziek neemt in Chavah’s leven een belangrijke plaats in en zij probeert mensen te laten zien en ervaren wat muziek kan doen: muziek als levenskunst. Met ons oefent zij een Spaans liedje "Mi barco, lindo está. Brilla en el agua. Me gusta a mí remar. Siempre remar". In vertaling: "Mijn bootje is mooi, het glinstert in het water. Ik vind het fijn om te roeien, steeds weer roeien." Het klinkt prachtig, je ziet het bootje voor je en voelt hoe fijn het is om op het water te zijn en die beweging te maken van het roeien. Roeien met de riemen die je hebt…! Jammer om er mee op te moeten houden. Maar er staat nog meer op het programma. Dit was nog maar het begin. Meer informatie op www.chavahlichtenberg.nl.

Naar boven

Dat kan jij wel!

Daphne ViguursDaphne Viguurs gaat ons vertellen over de ‘creatiespiraal’. En we gaan er mee oefenen. De creatiespiraal is een manier om verlangens en wensen, die ieder van ons heeft, soms diep weggestopt, naar buiten te brengen. Door ze hardop te noemen, geef je ze een plek. Jouw verlangen, jouw wens mag er zijn. Alleen daardoor al, breng je de vervulling van je wens dichterbij. En dan kun je één voor één andere stappen gaan zetten om je verlangen waar te maken, om de vervulling ervan dichterbij te brengen. Op de voorkant van het programma van vandaag zijn de stappen afgebeeld. Het zijn er twaalf, ontwikkeld door Marinus Knoope. Samen vormen zij de creatiespiraal. Daphne vertelt hoe zij zelf ermee in aanraking is gekomen in een periode in haar leven waarin het niet zo goed met haar ging. Haar reactie was: "Dat is niets voor mij, dat kan ik niet." Maar ze liet zich overhalen het te proberen, die eerste stap te zetten. "Wat voor wens leeft er in mij, wat zou ik graag willen?" Ze vraagt ons om dat nu ook te doen: "Wat voor verlangen leeft er van binnen bij mij, bij jou?" En dan nodigt ze ons uit om dat op te schrijven op de handout, een beknopt werkboekje dat ze heeft uitgedeeld. Ze maakt een uitstapje naar ‘mindfullness’: de dingen die je doet met aandacht doen. En ze vertelt hoe blij ze is met de gelegenheid die ze vandaag krijgt om voor het eerst met zo’n grote groep mensen te werken. Dankbaarheid, dat is ook iets om bij stil te staan. Kijken en zien wat voor dingen er in je leven zijn waarvoor je dankbaar bent, en dat delen met je omgeving. Daphne heeft een grote, prachtig verpakte doos bonbons meegebracht en laat die rondgaan. Ze vraagt ons om, terwijl we verder luisteren naar haar verhaal, een bonbon te nemen en die met aandacht – mindfull - te proeven en te eten. De ochtend is te kort om alle stappen van de creatiespiraal te bespreken. Daphne laat ons ervan proeven en mee kennis maken. Aan de hand van het werkboekje dat ieder heeft gekregen kunnen we er thuis meer over lezen en mee oefenen. En ’s middags is er een verdiepende workshop voor wie dat wil. Een belangrijke conclusie van de ochtend is: het was niet alleen boeiend en leuk, maar vooral "Ik kán dit wel!" Meer over Daphne en wat zij te bieden heeft op www.ditkanjijwel.be.

Naar boven

Voor elk wat wils

Djembé spelenNa de lunch, met een heerlijke, vers gemaakte soep, is er voor elk wat wils. Een flinke groep gaat djembé spelen met Albert Bakx
(www.speeldjembe.nl). Een ander groepje ontdekt onder leiding van Bernadette van Os de geheimen van het maken van een haiku. Dat is een kort vers, bestaande uit 17 lettergrepen, verdeeld over drie regels, waarin je een wezenlijke ervaring verwerkt, onder verwijzing naar de natuur. En een derde groep gaat met Daphne Viguurs werken aan het Bernadette van Osconcretiseren van een wens. Dat doen we door een wensbord of wensdoos te maken. Daarop of daarin breng je (de vervulling van) jouw wens in beeld door te tekenen en afbeeldingen en teksten uit tijdschriften te knippen en te plakken. Zo maak je, voor jezelf en voor de buitenwereld, zichtbaar en tastbaar wat je graag wilt. Dat verbeelden is een meditatieve bezigheid en tegelijk hard werken. Met een kleurrijk resultaat, om mee naar huis te nemen en op verder te bouwen. Daphne Wensborden makenraadt ons aan om het wensbord/schilderij of de wensdoos thuis niet op te bergen, maar in het zicht te zetten. Dan blijf je jezelf eraan herinneren. "Ja, dat wil ik graag, daar ga ik aan werken, de creatiespiraal."

Ter afsluiting van de dag is er nog een hapje en een drankje en gelegenheid om ervaringen uit te wisselen of juist alles wat er deze dag voorbij gekomen is even te laten bezinken. Ik zie veel vrolijke gezichten en krijg van veel mensen te horen dat ze een fantastische dag hebben gehad. "Een dag die zijn naam waarmaakt ‘creatief en erg inspirerend’, daar kan ik mee verder."

Nel de Boer

  • Klik hier om foto's van de bijeenkomst te bekijken.

Naar boven

Naar overzichtspagina Economie, Vrouwen en Armoede

 

Inspiratiedag Creativiteit