A leeg A
home > eva > symposium 'hoe komt zij vooruit?'
Hoe komt zij vooruit? Symposium 27 september 2013

Hoe komt zij vooruit?

Symposium 27 september 2013

Klik hier om de uitnodigingsfolder te downloaden.

Inleiding

In Nederland leven ruim 1,3 miljoen mensen in een huishouden met een minimuminkomen. Sinds 2011 is het aantal vrouwen en vooral het aantal kinderen met een risico op armoede fors gestegen (Armoedesignalement 2012).
In 2009 hebben wij een aantal jongere vrouwen (20-39 jaar) met een minimuminkomen ondervraagd over hun ervaringen. Uit hun verhalen kwam naar voren hoe zij zich inspannen om hun situatie te verbeteren, hoeveel ze daarvoor over hebben en welke barrières zij daarbij tegenkomen. ‘Zij wil vooruit’ was de overtuigende conclusie van ons onderzoek.
Nu, vier jaar later, hebben we vrouwen gevraagd: “Wat heb je nodig, waar zou je echt mee geholpen zijn om een stap vooruit te komen? En waar loop je tegenaan, wat staat je in de weg om dat te realiseren?”
In de reacties springen drie thema’s eruit: 1. eigen initiatieven en creativiteit worden belemmerd door wet- en regelgeving en bureaucratie 2. het combineren van betaald werk met onbetaalde zorgtaken en 3. scholingswensen en verruiming van de mogelijkheden en voorwaarden daarvoor. Onder de titel ‘Hoe komt zij vooruit?’ organiseert de Arme Kant van Nederland/ EVA op 27 september a.s. in ‘De Wijkplaats’ in Utrecht een symposium waarin nader op deze drie thema’s wordt ingegaan.

Dagvoorzitter is Jacobine Geel, presentatrice van televisie- en radioprogramma’s, voorzitter GGZ Nederland. Deze uitnodiging is tevens het programma.

Naar de top van de pagina

Programma

13.00 – 13.30 Inloop met koffie en thee
13.30 – 13.45 Welkom en korte toelichting op het programma door Nel de Boer, stafmedewerker Arme Kant van Nederland/EVA
13.45 – 14.00 Aanlopen tegen wet- en regelgeving: een paar ervaringen
14.00 – 14.20 Zo kan het ook: ruimte zoeken en openstaan voor vernieuwing, voorbeeld uit Venlo, R. Testroote, wethouder Sociale Infrastructuur en Sport en S. Liebrand, wijkmakelaar
14.20 – 14.30 Ruimte voor reacties
14.30 - 15.15 Betaald werk en onbetaalde zorgtaken. Dagvoorzitter Jacobine Geel in gesprek met Maria Zanders, werkzoekende, Tineke van der Kraan, directeur FNV Vrouwenbond, en Carola Schouten (gevraagd), Tweede Kamerlid CU 15.15 – 15.35 Pauze
15.35 – 15.55 Opleidingswensen: een paar ervaringen
15.55 – 16.15 Zo kan het ook: voorbeelden van opleidingskansen, Miranda Voogt, beleidsmedewerker Welzijn en Emancipatieadviseur gemeente Den Haag en Wilhelmien Looymans, directeur Zorgwacht Utrecht
16.15 – 16.30 Ruimte voor reacties
16.30 – 16.45 Hoe verder: presentatie Actiepunten
16.45 – 17.00 Korte terugblik op de middag en afsluiting
17.00 – 18.00 Gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje

Naar de top van de pagina

Routebeschrijving

Adres
De Wijkplaats, Johannes Camphuysstraat 101, 3531 SE Utrecht (telefoon tijdens de dag: 06-23292906).

Openbaar vervoer
Bussen vanaf station Utrecht Centraal: Busstation Noord: stadsbus 28 richting Vleuten station of stadsbus 39 richting station Maarssen via Terwijde; Busstation Zuid: stadsbus 37 richting Maarssenbroek via Lage Weide. Uitstappen op de Vleutenseweg, halte Hasebroekstraat. De Vleutenseweg naar links oversteken en schuin naar rechts de Johannes Camphuysstraat inlopen. Dan nog ongeveer 300 meter wandelen.

Wandelen
Neem de uitgang Jaarbeursplein, loop naar rechts en steek het plein waar de bussen stoppen over (langs het fietspad is ook de oversteek voor voetgangers). Loop langs de fietsenrekken en steek de oversteekplaats bij de tramhalte over. Loop dan langs het hotel naar de oversteekplaats van de rijbanen op het Westplein. Die steekt u over en dan komt u in de Damstraat. Dan loopt u de eerste straat links, de Kanaalstraat in. U komt langs een kruispunt met stoplicht en links de katholieke kerk. Steek dat kruispunt over en loop door naar de ophaalbrug. De straat rechts vóór de brug is de Johannes Camphuysstraat en op de hoek is De Wijkplaats. Looptijd ongeveer 15-20 minuten.

Met de auto
Raadpleeg www.anwb.nl of het navigatiesysteem in uw auto. In de buurt van de Wijkplaats kost betaald parkeren € 2,64 per uur.

Naar de top van de pagina

Aanmelden

Deelname aan het symposium is gratis. Aanmelden is wel nodig. Opgeven vóór 19 september. Dit kan via info@armekant-eva.nl, 073-6121939 of per post aan: Werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA Luijbenstraat 17 5211 BR ‘s-Hertogenbosch.

Als reiskosten een bezwaar zijn, kunnen die op basis van openbaar vervoer tweede klasse gedeclareerd worden bij de werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA. 

Download de uitnodigingsfolder >

Naar de top van de pagina

Wilt u dit artikel met iedereen of een groep in een netwerk delen, klik dan op één van onderstaande knoppen:Naar de top van de pagina

Naar overzichtspagina Economie, Vrouwen en Armoede

 

Hoe komt zij vooruit? Symposium 27 september 2013