A leeg A
home > eva > inspiratiedag wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?Wat heb je nodig?

2 juni 2012

Eerder circuleerde de datum van 12 mei. Die is gewijzigd.

Op zaterdag 2 juni 2012 organiseert de werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA in Utrecht een landelijke inspiratiedag onder de titel ‘Wat heb je nodig?'

Klik hier voor meer informatie over het programma.

Nadat we vorig jaar als thema hadden ‘Waar word ik blij van?’, constateerden we dat het nu, te midden van de ingrijpende veranderingen die worden doorgevoerd in de sociale zekerheid en alle bezuinigingen die zich opstapelen, niet zo eenvoudig is om je blij te voelen. Daar is wel iets anders voor nodig! En zo kwam die vraag boven: wat hebben we dan nodig? Wat heb jij, wat heb ik nodig?

Meer geld

‘Meer geld’ lijkt een logisch antwoord. Als je de huur of hypotheek niet meer kunt betalen. Of geen andere uitweg ziet dan de energierekening of zorgverzekeringspremie deze maand over te slaan. Of als je geen dagelijkse warme maaltijd meer op tafel kunt zetten. In onze ingewikkelde samenleving is geld een basisvoorwaarde om te overleven: een dak boven je hoofd kost geld. Om jezelf en de mensen die bij jou horen te voeden en kleden, heb je geld nodig. En dan hebben we het nog niet over bus of trein, over medicijnen die je nodig kunt hebben, laat staan over een verjaardagsfeestje of vakantie. Tegelijkertijd maken deze voorbeelden duidelijk dat we geld nodig hebben en gebruiken om in een áchterliggende behoefte te voorzien: onderdak, voedsel, kleding, sociale contacten, ontspanning. Als het eigenlijk om die achterliggende behoeften gaat, dan kun je je afvragen of die behoefte ook op een andere manier vervuld kan worden. Als dat zou kunnen, dan wordt geld minder belangrijk en minder nodig.

Geld maakt niet gelukkig…?

‘Geld maakt niet gelukkig’ zegt het spreekwoord. Maar kunnen we zonder? Wie weet wat het betekent om regelmatig geld te kort te komen, die weet hoe gelukkig je kunt worden als er dan toch uit onverwachte hoek ergens wat geld vandaan komt. Zoals Erna, één van de geïnterviewden in ‘De Boodschappenmand’, opmerkt: ‘dan lag er soms met Sinterklaas een enveloppe in de brievenbus met € 50,- erin’. Zij voegt eraan toe: ‘Dat is fijn, het doet goed om te ervaren dat mensen aan je denken’. Maar ze zegt ook: ‘ik heb de afgelopen tijd geleerd dat er veel meer dan wij denken mogelijk is zonder geld’.

Het voor elkaar opnemen

Dat mensen aan je denken…dat is dus ook belangrijk, dat hebben we óók nodig. Of zoals iemand ons schreef in een mailtje, toen zij gehoord had dat we bezig waren met de vraag ‘Wat heb je nodig?’: ‘Ik zou heel graag het niet meer alléén willen hoeven uitzoeken. Ik ben een alleenstaande moeder van vier kinderen, ben twee jaar geleden mijn baan kwijt geraakt, met mijn leeftijd (51) is het moeilijk om weer aan de bak te komen. Ik zou graag gesteund willen worden door iemand die het eens een keer voor me opnam. Ik heb vaak het gevoel tegen de bierkaai te vechten’.
Soms, vaak, hoor je dat andere, niet-materiële waarden belangrijker zijn dan geld en materiële zaken. Is dat waar? Misschien… Maar het is wel gemakkelijker om dat te zeggen als je gewoon je rekeningen kunt betalen dan wanneer je je het hoofd breekt hoe je het eind van de maand haalt.

Wat heb jíj nodig?

Hoe is dat voor jou en voor u? Wat heb jíj nodig? Wat voor ervaringen heb jij? Zet eens op een rij wat jij écht nodig hebt. Dat kan geld zijn. Of vriendschap, liefde. Of het kunnen dingen zijn waarvoor je dénkt geld nodig te hebben, maar die je misschien ook zonder geld kunt krijgen. We zijn heel benieuwd naar jullie gedachten,  wensen en ervaringen. Laat ons die s.v.p. weten vóór 18 april. Via de post (Luijbenstraat 17, 5211 BR Den Bosch) of per mail neldeboer@armekant-eva.nl. Mede op basis van jullie reacties willen we een programma maken voor 2 juni. En als we veel reacties krijgen, dan bundelen we die in een katern bij de Arme Krant, zoals we dat eerder gedaan hebben rond andere thema’s.

Aanmelden

Aanmelden voor de dag kan tot 25 mei via info@armekant-eva.nl of
073-6121939.

  • Klik hier om de uitnodigingsfolder te downloaden.

Naar boven

Naar overzichtspagina Economie, Vrouwen en Armoede

 

Waar word ik blij van?