A leeg A
home > eva > werkdag waar word ik blij van?
Inspiratiedag 'Waar word ik blij van', 9 april 2011

Waar word ik blij van?

Special bij 'De Arme Krant van Nederland', maart 2011

Hoe halen we het in ons hoofd om een special uit te brengen onder deze titel? In een tijd waarin de media bol staan van berichten over maatregelen die vooral de meest kwetsbare groepen in de samenleving treffen? Een toename, sinds eind 2008, van het aantal bijstands-uitkeringen met 19%. Ingrijpende bezuinigingen op het speciaal onderwijs. Maatregelen die de inzet van mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt ernstig bemoeilijken. En plannen om de toegangscriteria voor het vangnet van de bijstand dusdanig aan te scherpen dat ouders straks hun hand dreigen te moeten ophouden bij hun meerderjarige kinderen. Dan moeten we als anti-armoedebeweging toch de handen ineen slaan, de barricaden opgaan en het uitschreeuwen: ‘dit is onrecht, dit kan niet, dit mag niet!’

Hoezo blij?

Waar word ik blij van?Vanuit de achterban kwam een ander geluid. Uit de mond van een bijstandsmoeder die in de situatie zit dat zij, naast jongere kinderen, er ook twee heeft van 18+, die bezig zijn zich via werk en studie aan de armoede te ontworstelen. Zij zegt: juist nu er zoveel ontwikkelingen zijn waar we ons zorgen om maken en boos over worden, is het belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten, maar op zoek te gaan naar dingen waar je energie van krijgt. Om een tegenwicht te bieden aan gevoelens van somberheid en angst. Zij stimuleerde ons tot de keuze van dit thema, waarbij ons twee dingen voor ogen staan:

  • Onszelf en anderen oefenen in ‘anders gaan denken’: zoeken naar positieve dingen, juist te midden van allerlei ellende, bezuinigingen, ontmoedigend politiek klimaat etc.
  • Aan de buitenwereld, waaronder overheden, laten zien dat er veel méér uit mensen komt, wanneer ze positief benaderd worden

De reacties op onze oproep om een bijdrage te leveren aan dit katern verrasten ons: ‘wat goed dat jullie dit doen, hartstikke belangrijk’ en ‘wat een leuk initiatief, daar wil ik wel aan meewerken’.

  • Klik hier om de special te downloaden (papieren versie uitverkocht).
  • Klik hier voor informatie over de inspiratiedag 'Waar word ik blij van?', op 9 april 2011.

Naar boven

Naar overzichtspagina Economie, Vrouwen en Armoede

 

Waar word ik blij van?
Waar word ik blij van?