A leeg A
home > eva > werkdag waar word ik blij van?
Het publiek is enthousiast tijdens de inspiratiedag 'Waar word ik blij van?

Waar word ik blij van?

Een impressie van de inspiratiedag op 9 april 2011

Rond deze titel organiseerde de Arme Kant van Nederland/EVA op 9 april jl. in Utrecht een Inspiratiedag, waar ruim 50 mensen uit alle delen van het land op af kwamen. In deze tijd, waarin een heleboel dingen gebeuren die ons zorgen baren en waarvan we niet blij worden, kwamen we de afgelopen maanden ook dingen op het spoor waar anderen en wijzelf blij mee zijn. In een Special bij de Arme Krant van maart hebben we die initiatieven en verhalen verzameld. Een paar ervan hadden we eruit gelicht om te presenteren en met elkaar over door te praten op 9 april.

Rechtop!

Rechtop! is meedoenIn de ochtend vertelden mensen van Rechtop! Uit Deventer hoe daar een proces in gang is gezet om contact te zoeken met mensen die zich vaak afzijdig houden en niet zo gauw aan iets meedoen. Rechtop! Is een project dat is geïnitieerd door de gemeente, maar al gauw helemaal is overgenomen door de mensen zelf. Iedereen kan aangeven waar hij of zij be-hoefte aan heeft. En dan wordt gezamenlijk bekeken hoe dat gerealiseerd kan worden. Het is intussen uitgegroeid tot een echte beweging, die ook mensen op andere plekken (Almelo, Lelystad) inspireert.
www.rechtop.nu

1111 Kinderkamers

1111 KinderkamersDe volgende gastspreekster was Charlotte Zudong van Low Budget Restyling. Zij vertelde hoe zij op het idee was gekomen om droomkamers in te richten voor kinderen. Op 11-11-2011 hoopt zij, met behulp van enthousiaste vrijwilligers, 1111 kinderkamers gerealiseerd te hebben voor kinderen waarvan de ouders zich het niet kunnen veroorloven een kinderkamer in te richten. Haar motto: ‘Iedereen kan helpen, iedereen heeft iets te bieden. Help jij ook?’
www.1111kinderkamers.nl

Het Groene Sticht

't Groene Sticht‘Het Groene Sticht’ is een vernieuwend nieuwbouwproject in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn, waarin verbinding tussen buurtbewoners en ondersteuning en opvang van kwetsbare mensen die het wat minder gemakkelijk hebben in het leven centraal staat. De bewoners vormen een bont gezelschap van (ex-)daklozen, studenten, senioren en jonge gezinnen. Zij wonen in luxe koopwoningen, sociale huurwoningen, op kamers, in het gastenverblijf of in een woongroep. Het is een woon- en werkgemeenschap waarin mensen met een verschillende achtergrond bij elkaar wonen, op elkaar betrokken zijn en de buurt proberen te betrekken bij allerlei activiteiten die ontplooid worden. René van Bemmel, bewoner van het eerste uur, vertelde wat dat inhoudt in de praktijk van alledag: ups en downs, plezier en tegenslagen. En vooral: erg de moeite waard!
www.groenesticht.nl

Mondo Leone

Leon Giesen van Mondo LeoneDe ochtend werd besloten met een optreden van verhalenverteller en muzikant Leon Giesen, die onder de titel ‘Open deuren naar geluk’ zijn publiek meenam op een ontroerende, vrolijke en creatieve ontdekkingsreis en daarmee veel waardering en applaus oogstte.
Naast bijpraten met oude en nieuwe bekenden of even lekker buiten in de zon van het prach-tige voorjaarsweer genieten, bood de lunchpauze ook gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken en je op de hoogte te stellen van nog meer inspirerende initiatieven.
www.mondoleone.nl

Workshops

Voordat de deelnemers zich in kleinere groepen opsplitsten om verder te praten met de mensen van Rechtop!, 1111 Kinderkamers en het Groene Sticht, vrijwilliger van CliP de ruimte om te vertellen over het project ‘Volkstuinen voor minima’, dat in Zwolle is opgezet en nu ook in een aantal andere gemeenten van start gaat. Voor belangstellenden die in eigen omgeving wel iets wilden beginnen was er niet alleen een mooie folder, maar ook zakjes zaad waarmee zij meteen aan de slag konden.

In de wandelgangen en bij het naar huis gaan spraken diverse deelnemers hun waardering uit voor de dag en het programma: ‘fijn om er te zijn’, ‘het heeft me ideeën gegeven om op voort te borduren’. 

Nel de Boer

  • Klik hier voor foto's van de inspiratiedag
  • Klik hier om meer te lezen over Rechtop! is meedoen.
  • Klik hier om meer te lezen over 1111 Kinderkamers.
  • Klik hier om meer te lezen over 't Groene Sticht.

  • Klik hier om meer te lezen over de special 'Waar word ik blij van'.
  • Klik hier om de gratis special 'Waar word ik blij van?' te bestellen.

Naar boven

Naar overzichtspagina Economie, Vrouwen en Armoede

 

Waar word ik blij van?
Waar word ik blij van?