A leeg A
home > eva > internationale vrouwendag 2011
Internationale Vrouwendag in de Tweede Kamer

Internationale Vrouwendag 2011

Ontmoeting met vrouwelijke Kamerleden

Op 8 maart jl. werd voor de 100e keer Internationale Vrouwendag gevierd. Voor die gelegenheid had Tweede Kamer voorzitter Gerdi Verbeet een groep vrouwen van verschillende maatschappelijke organisaties uitgenodigd voor een netwerklunch met Kamerleden in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Hanny Koolen, lid van de landelijke EVA-taakgroep en Nel de Boer, stafmedewerker AKN/EVA, waren erbij.

Mevrouw Verbeet memoreerde in haar welkomstwoord dat Internationale Vrouwendag voor het eerst werd uitgeroepen door Clara Zetkin op een internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910. Aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in de VS van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeids-omstandigheden en kiesrecht. In 2011 gaat Internationale Vrouwendag nog steeds vooral
over de deelname van vrouwen aan de arbeidsmarkt.

Verwende prinsesjes

Internationale Vrouwendag in de Tweede KamerElma Drayer, columniste bij Dagblad Trouw en auteur van het onlangs verschenen boek ‘Verwende prinsesjes’ sprak een column uit, waarbij zij de Duitse bondskanselier Angela Merkel als voorbeeld aanhaalde van een vrouw die gewoon op haar eigen manier haar werk doet. Zij klopt zichzelf niet op de borst en laat zich er niet op voorstaan dat zij bijzondere ‘typisch vrouwelijke’ eigenschappen zou hebben, maar gaat gewoon rustig haar gang. En oogst daarmee veel waardering en respect. Dat zouden wij vrouwen veel meer moeten doen, volgens mevrouw Drayer.

Zorgarbeid

Tijdens de lunch hebben Hanny en Nel met beide spreeksters en met verscheidene vrouwelijke Kamerleden gesproken over de situatie van vrouwen die van een minimuminkomen moeten rondkomen. We benadrukten dat ‘in armoede geraken’ vaak een heleboel te maken heeft met de zorgarbeid die vrouwen op zich nemen in gezin en familie. Die (onbetaalde) zorg zou veel meer waardering moeten krijgen, omdat ze net zo belangrijk is als betaald werk buitenhuis. Die zorgtaken zijn het fundament onder de samenleving en de economie: niemand kan zonder. Toch wordt er op zorgarbeid vaak neergekeken. Daar hebben ook mensen, voornamelijk vrouwen, die werkzaam zijn in de betaalde zorgsector last van. Hun werk heeft vaak weinig status en wordt slecht betaald.

Adopteer een Kamerlid

Wij hebben Kamerleden verteld dat we de actie ‘Adopteer een Kamerlid’ nieuw leven willen inblazen. Daarmee willen we Kamerleden rechtstreeks in contact brengen met vrouwen (groepen) die op het minimum leven en met de vragen en problemen waarmee zij te maken krijgen. We hopen dat die contacten eraan bij dragen dat naar concrete praktische oplossingen wordt gezocht. Verscheidene Kamerleden hebben zich bereid verklaard hieraan mee te willen doen. De komende weken gaan we dit plan nader uitwerken.

Hanny en Nel kijken terug op een plezierige en nuttige dag, waar het onderwerp (betaald) werk, (onbetaalde) zorg opnieuw aan de orde is gesteld vanuit het perspectief van vrouwen aan de onderkant van de samenleving.

Nel de Boer

Naar boven

Naar overzichtspagina Economie, Vrouwen en Armoede

 

Logo EVA