A leeg A
home > eva > eva-dag 2010
Nel de Boer opent de EVA-dag 2010

Je eigen kracht

EVA-dag 2 oktober 2010

Op zaterdag 2 oktober jl. werd in Utrecht de jaarlijkse ontmoetingsdag gehouden van EVA-vrouwen.
EVA staat voor Economie Vrouwen en Armoede. EVA legt een verband tussen de positie die vrouwen innemen in de samenleving en de kansen van vrouwen op economische zelfstandigheid. De waardering die onze samenleving heeft voor het vervullen van zorgtaken speelt daarbij een belangrijke rol. Doordat het nog steeds vooral vrouwen zijn die in de eerste plaats worden aangesproken op de zorg voor kinderen en familieleden, lopen zij een grotere kans om in armoede terecht te komen.
Het EVA-netwerk omvat zowel vrouwen die ervaringsdeskundig zijn in armoede als vrouwen die zelf niet van een minimuminkomen rond hoeven komen, maar solidair willen zijn met vrouwen die dat wel moeten. Eenmaal per jaar organiseert AKN/EVA een landelijke ontmoetingsdag voor allen die betrokken zijn bij of belangstelling hebben voor Economie Vrouwen en Armoede. Dit keer rond het thema ‘Je eigen kracht’. Bijgaand de impressies van twee deelneemsters aan de recente EVA-dag.

Dat EVA-zijn raak je nooit meer kwijt

Vol vertrouwen de toekomst tegemoet

Dat EVA-zijn raak je nooit meer kwijt

Impressie door Norga Simons

De meeste EVA-vrouwen kennen het Nicolaas Monica-centrum wel. Een regelmatig terugkerende, vertrouwde locatie met nog steeds, voor mijn gevoel al eeuwen, de vrouwen en mannen die koffie, thee, soep maken en wel precies op tijd. Als ik na afloop wegga bedank ik ze altijd voor hun goede zorgen.

Handmassage tijdens de EVA-dag 2010Op 2 oktober loop ik binnen en ik heb natuurlijk in het programma gelezen over de ‘bijzondere verrassing’, maar me geen voorstelling gemaakt wat dat nou kon zijn. Afijn, ik loop binnen en tref meteen achter de voordeur een zuurstokroze dame aan een tafeltje, met tegenover zich een geblinddoekte vrouw met een koptelefoon op, haar armen voor zich uitgespreid en de handen op een opgerolde handdoek, terwijl de roze mevrouw die handen masseert. Ik dacht nog steeds niet aan de verrassing en liep eigenlijk gewoon verder en zie dan nog meer zuurstokroze dames en heer met roze-blondachtige barbiepruik. Toen begon ik toch te twijfelen: ben ik te vroeg of is er een dubbele bijeenkomst of….? Even gevraagd. Nee hoor, de EVA-dag is hier. Met koffie en cake de kerkzaal in, aanmelden. Daar was gelukkig iets vertrouwds: Mariet en Janny met de aanmeldlijst, naamkaartjes, workshopkaarten, declaratieformulieren, programma en een keuzebriefje met vier verhalen.

Met koffie en cake naar een tafel en ja hoor, daar kwam een roze dame aangeschreden, nam tegenover mij plaats en vroeg of ik naar een verhaal wilde luisteren en zij tegelijkertijd mijn handen mocht masseren. De koffie werd koud, maar ik vond het een echte binnenkomer. Het verhaal van Aisha was herkenbaar, maar de olie en de warme aanraking maakten het geheel toch ontspannen.
Inmiddels druppelden er steeds meer vrouwen binnen en zo klonk regelmatig ‘ha, ben jij er ook’ en ‘wat fijn om je weer te zien’. En dat is ook zo. De meeste vrouwen ken ik nog van 15 tot 20 jaar geleden. Goed elkaar te zien, maar tegelijk ook wat droevig, omdat er steeds minder vrouwen komen door doodgaan of ouderdom en bemerken dat ons stokje niet doorgegeven kan worden aan een jongere generatie. Er waren ongeveer 40 vrouwen en naast het ontmoeten kan ik ook constateren dat het vuur waarmee we eens begonnen zijn, niet is gedoofd.
Inmiddels hebben de meeste vrouwen hun uitgekozen verhaal gehoord en de massage ondergaan en zijn de aardige roze jonge mensen weggegaan. Een aanrader om hen eens uit te nodigen als je een bijeenkomst hebt! Kijk op www.zinaplatform.nl: Kunst en Cultuur Platform voor zachtmoedige Confrontatie van het Dagelijkse soms Rauwe maar Wonderschone Leven.

Joan Bulder vertelt tijdens de EVA-dag 2010 over de Eigen Kracht CentraleDaarna volgen twee presentaties. Vol vuur en enthousiasme vertelde de nieuwe voorzitter van AKN/EVA, Joan Bulder, over het ontstaan van Eigen Kracht. Vooraf een film over de werkwijze en resultaten. Eind jaren tachtig begon de anti-armoedebeweging en het adagium was: ‘niet langer meer over ons, maar met ons’. Mijn ervaring is, dat dat de laatste 10 jaar behoorlijk aan het afglijden is. Maar gelukkig zag ik daar op de EVA-dag weer een prachtig verhaal van terug. De cliënt centraal, heeft de touwtjes in handen en bepaalt en regisseert zelf de hulpverlening die nodig is om uit een scala van problemen te komen. Een coördinator van Eigen Kracht legt de verbindingen en organiseert bijeenkomsten, maar heeft geen waardeoordeel over de te nemen stappen door de cliënt(en). Wil je meer weten en wil je een Eigen Kracht conferentie regelen kijk dan op www.eigen-kracht.nl.

Erna Smeekens vertelt tijdens de EVA-dag 2010 over 'Tientjes'Over eigen kracht gesproken, kregen we het ongelooflijke verhaal te horen van de oprichtsters van 'Tientjes'  Het begon aan de keukentafel en heeft inmiddels een onstuimige groei doorgemaakt. Erna Smeekens steekt je aan met haar verhaal, waarvan de essentie is: als je echts iets wilt, een wens hebt en je gelooft daarin en in jezelf dan lukt het ook. Zoek maatjes, zorg dat je wens goed overkomt, zodat mensen je willen steunen met een tientje per jaar.  Het is toch te gek voor woorden dat zij voor 1 tientje iemand, die je perse wilt hebben, uit Amerika laat komen om te spreken op een grote bijeenkomst in Breda. Huren van locatie, reclame maken, folders laten drukken alles voor 1 tientje.  Heel aanstekelijk. Vrouwen zijn toch net leeuwinnen: vasthouden en volhouden waar je aan begonnen bent. Wil je meer weten en net zo enthousiast zijn en natuurlijk een wens die werkelijkheid moet worden ga dan naar www.tientjes.net.

Tijdens de lunch is het elkaar ontmoeten, nog eens napraten over de ochtend, die denk ik op de meeste vrouwen indruk heeft gemaakt.
’s Middags zijn er workshops over je eigen kracht. Ik zelf ben bij de creatieve workshop geweest, maar moest op tijd weg. Ik heb wel thuis aan de muur mijn kunststuk gehangen, zodat ik iedere dag kan lezen wat mijn wens is en ik er ook iedere dag aan herinnerd word, die ook te verwezenlijken. Als het zover is laat ik nog van me horen om jullie te vertellen of het gelukt is.

Ik heb mij op 2 oktober weer helemaal EVA-vrouw gevoeld. Ook al stap je uit alle organisaties, dat EVA-zijn raak je volgens mij nooit meer kwijt.

Vol vertrouwen de toekomst tegemoet

Impressie door Maria Zanders

Publiek bij de EVA-dag 2010Ik was vroeg. Bij binnenkomst stonden gelijk een paar leuke meiden in roze gekleed voor je klaar. Verrassing: een heerlijke handmassage, daarbij een verhaal horen via mp3. Heerlijk luxe, genieten: door het verhaal werd je even uit je eigen dagelijkse beslommeringen gehaald.
Langzaamaan druppelen de anderen binnen. Ik kan rustig nagenietend alles in me opnemen. Vergelijken met andere dagen kan ik niet, dit is mijn eerste EVA-dag.

Dit alles wordt gevolgd door een uitleg over de Eigen Kracht - conferenties. De film daarover was helder en pakkend. Na afloop werden de vragen die bovenkwamen beantwoord. Gelijk schieten allerlei mogelijkheden door mijn hoofd: dit is plaatselijk goed te gebruiken. Eigen Kracht, hier moet ik de wethouder, cliëntenraad, school, etc. over informeren. Dit was voor mij helemaal nieuw.
Na een korte, oppeppende speech over het ontstaan van 'Tientjes', werd er een workshop gegeven door de Tientjes-dames. Ook hier weer een feest van herkenning: wow, wat is er met weinig middelen toch veel mogelijk. Wat positiviteit toch veel kan bereiken! We kregen de opdracht onze droomwens op papier te zetten. Dit kon voor mij niet op een beter moment komen. Stiekem was bij mij de positiviteit een beetje aan het zakken in het dagelijks leven.

Door deze dag ga ik vol vertrouwen de toekomst weer tegemoet. Dames, bedankt voor de gezellige en leerzame dag.

Naar boven

Naar overzichtspagina Economie, Vrouwen en Armoede

 

Handmassage tijdens EVA-dag 2010