A leeg A
home > organisatie > de coördinatiegroep

Logo werkgroep Arme Kant van Nederland/EVALogo en huisstijl

Nieuwe jasjes

De werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA heeft in 2010 een nieuwe huisstijl gekregen. Een aantal communicatiemiddelen waarmee de werkgroep zich naar buiten presenteert waren aan vernieuwing toe.

Website

In het bijzonder de website had een wat gedateerd uiterlijk, dat sinds de start in 1997 hetzelfde was gebleven. Ook de vindbaarheid van zaken op de site (de 'navigatiestructuur') was niet optimaal. Bovendien voldeed de onderliggende technische opbouw niet meer aan de eisen van de tijd. Het was de hoogste tijd om de website in een nieuw jasje te steken. Dat is begin 2010 inmiddels gebeurd. Het resultaat is te zien op deze site.

Drukwerk

Van het één komt het ander. Het is jammer als website, boeken, folders en kwartaalblad allemaal een heel verschillend uiterlijk zouden hebben. Vandaar dat gewerkt is aan meer eenheid in de huisstijl. Het kwartaalblad 'De Arme Krant van Nederland' heeft ook een andere vormgeving dan vóór 2010 het geval was. Uitgaven als boeken en folders worden ook aangepast aan de nieuwe opmaak.

Nieuw logo

Logo werkgroep Arme Kant van Nederland/EVADe werkgroep had tot 2010 een tweetal logo's. Het ene was het logo van de 'arme kant', bestaande uit een cartoon van een vrouw die onder de bijstandnorm dreigt te verdrinken. Het andere was dat van EVA: twee 'vrouwentekens' in elkaar gehaakt. Grafisch is het bepaald niet geslaagd om met de combinatie van twee logo's te moeten werken. Bovendien passen deze twee logo's slecht bij elkaar; ze zijn heel verschillend van karakter en structuur. "Als we toch de vormgeving aan het vernieuwen zijn, dan is dit ook het moment voor een ander logo", zo meende de werkgroep.

Het nieuwe logo borduurt voort op een logo dat de werkgroep eigenlijk ook al geruime tijd gebruikt, namelijk het campagnelogo met twee asymmetrische ringen. Een fragment van dat logo is op de website gebruikt voor de plaatsing van rubrieksknoppen en illustraties (zie links naast deze tekst). Ook op de voorkant van de Arme Krant is die boog terug te vinden. Met behulp van de ringen is een nieuwe vorm gemaakt, die nu het nieuwe logo van de werkgroep is. De cirkel / ring is gebruikt omdat deze symbool staat voor eenheid, heelheid. Het verwijst naar het tegendeel van uitsluiting: iedereen hoort er bij.
Dat in de manier waarop de ringen geplaatst zijn in gestileerde vorm een hart te herkennen is, is mooi meegenomen. Mensen die zich druk maken over verarming doen dat met hart en compassie voor de naaste.

De huiskleuren van de werkgroep zijn al enige tijd (oker)geel en rood. Menging van deze kleuren met elkaar en met wit, leveren de zeven tinten op van de ringen uit het logo. Deze tinten zijn tevens de basis voor vormgeving van website, krant en ander drukwerk.
De kleuren rood, oranje, geel staan voor warmte, passie en strijdbaarheid. Dat past goed bij de betrokkenheid van mensen in het arme-kant-werk, bij het diaconale werk en het verzet tegen armoede en onrecht. Dat het aantal tinten zeven is, kan geen toeval zijn. Zeven is een getal met veel symboliek, denk onder meer aan de Zeven Werken van Barmhartigheid, die zo centraal staan in het diaconaat.
Waar het logo geplaatst wordt tegen een achtergrondkleur die ook in het logo voorkomt, wordt een variant in grijswaarden gebruikt (zie het logo linksonder op deze site). Ook die grijstinten vormen basiskleuren in de huisstijl.

Peter de Bie

Het logo is te downloaden in diverse groottes en bestandstypen:

naar de top van de pagina

 

Organisatieschema werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA