A leeg A
Logo Ab harrewijn Prijs

Nominaties Ab Harrewijn Prijs 2012

De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft het opnieuw moeilijk gekregen, want dit jaar zijn 17 mensen en hun activiteiten voorgedragen. Na stevig beraad heeft de jury de volgende vijf mensen en projecten genomineerd voor de uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs 2012.
De uitreiking vindt plaats op 13 mei, 14.30 - 16.30 uur, in Kerkcentrum De Boskant, Fluwelen Burgwal 45 in Den Haag. Deelname is gratis en u hoeft zich vooraf niet aan te melden.

Atelier van de Overlevingskunst uit Nijmegen

Het Atelier van de Overlevingskunst is een kunstproject voor en met dak- en thuislozen in Nijmegen. Kunstenares Ellen Hoogveld begeleidt het project. Zij wordt daarbij ondersteund door enthousiaste vrijwilligers (die veelal een kunstzinnige achtergrond hebben). Elke vrijdagochtend kunnen zij schilderen, tekenen en mozaïeken in de Titus Brandsma Kapel. Het bezig zijn met kunst, haalt “de mensen van de straat”, even uit hun situatie en geeft ze de mogelijkheid op creatieve wijze zin te geven aan hun situatie. Mensen kunnen in het atelier binnenlopen om te gaan schilderen, tekenen of mozaïeken, voor een gesprek, maar ook voor een kop koffie en een boterham. De gemaakte schilderijen worden tentoongesteld in de Titus Brandsmakapel en af en toe op andere plekken binnen of buiten Nijmegen. Van verkochte werken gaat de helft naar de maker en de helft naar het atelier voor het kopen van nieuwe materialen.
Voor meer informatie: www.kruispuntnijmegen.nl/atelier.html.

Naar de top van de pagina

Leefgemeenschap De Wonne in Enschede, Almelo en Glanerbrug

De Wonne is een woon- en leefgemeenschap in Enschede (ontstaan in 1979) en er zijn twee andere Wonne-vestigingen in Almelo en Glanerbrug uit voortgekomen. Elke gemeenschap bestaat uit een aantal vaste en een aantal tijdelijke bewoners. De vaste kern vormt een religieuze groep, die in een open leefgroep haar huis wil delen met mensen die op een of andere manier in een knelsituatie zijn terechtgekomen, daardoor hun thuis zijn kwijtgeraakt, en die op zoek zijn naar nieuwe woon- en leefruimte en naar nieuwe zekerheden. Daarbij voelen ze zich geïnspireerd door het leven van Jezus van Nazareth, door Franciscus van Assisi en anderen die ervoor kozen zich in te zetten voor vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping. Elk huis biedt plaats aan een aantal tijdelijke bewoners. Veel vrijwilligers ondersteunen het dagelijks werk: koken, sorteren van kleding, gastvrouw/heer zijn enzovoorts.
Voor meer informatie: dewonne.wordpress.com.

Naar de top van de pagina

Pendrecht Universiteit in de wijk Pendrecht te Rotterdam

Bien Hofman is wijkbewoonster en voormalige opbouwwerkster in de wijk Pendrecht in Rotterdam-Zuid. Zij is enthousiast, initiatiefrijk en vasthoudend. De wijk Pendrecht geldt als de één na zwakste in de lijst van de zogenoemde Vogelaarwijken. Voor Bien zijn de bewoners de deskundigen van hun eigen wijk en professionals kunnen van hen wat leren. Zo is de Pendracht Universiteit ontstaan, een kenniscentrum in de wijk van, voor en door wijkbewoners. Er is een sportfaculteit, een historische faculteit en een faculteit van de vernieuwing van Pendrecht. Wim Verhoef geeft druk bezochte computerlessen. Andere activiteiten zijn het wijktheater, de rollatorwijkplaats, thema-avonden, Olympische Spelen in de wijk, colleges Vereniging van Eigenaren, etc.
Voor meer informatie: http://vitaalpendrecht.nl.

Naar de top van de pagina

Quality Centre Vluchtelingenvrouwen in Utrecht

Het Quality Centre ondersteunt vluchtelingvrouwen bij het ontwikkelen en inzetten van hun kwaliteiten. Leida Schuringa is de gedreven motor van het Centre. Voor vluchtelingvrouwen is het vaak moeilijk om hun weg in de Nederlandse samenleving te vinden en hun kwaliteiten in te zetten. Ondanks het aanbod van diverse instanties en instellingen. Wat ze zoeken is iemand die hen hierbij ondersteunt. In het Quality Centre Vluchtelingenvrouwen vormen nu meer dan 100 vrouwen een netwerk, dat elkaar steunt en van elkaar leert. Ruim veertig vrouwen vervullen een actieve rol in het meidenproject, de kapperscursus, de salons, het vertellen van levensverhalen en het zoeken en vinden van betaald werk.
Voor meer informatie: http://qcnetwerk.nl.

Naar de top van de pagina

Bea Ganesh & Savitri Chandrikapersad uit Den Haag

In de Haagse Schilderswijk Oost staat de seniorenflat De Houtzagerij aan de Hobbemastraat, eigendom van de Woningstichting Haag Wonen. Bea Ganesh en Savitri Chandrikapersad zetten zich al jarenlang vrijwillig in voor de ouderen in de seniorenflat en in de buurt. Zij organiseren busreisjes voor de ouderen, houden activiteiten in de gemeenschappelijke ruimte, zorgen voor gezamenlijk sporten en geven aan de diverse grote feesten van religies veel aandacht. Iets opruimen, een boodschap doen, een oogje in het zeil houden, contacten met instanties: Bea en Savitri doen het. Ze staan voor de bewoners en ouderen klaar en niets is ze teveel.

Hub Crijns en Christian Jongeneel

Wilt u het met iedereen of een groep in een netwerk delen, klik dan op één van onderstaande knoppen:

 Meer informatie over de prijs treft u aan op www.abharrewijnprijs.nl. Uw voordrachten kunt u toesturen naar: Secretaris Ab Harrewijn Prijs: Christian Jongeneel, Weena 1033, 3013 AL Rotterdam, tel. 010-4049898; e-mail: secretariaat@abharrewijnprijs.nl

  • Klik hier voor een verslag van de uitreiking van 2012.
  • Klik hier voor foto's van de uitreiking van 2012.
  • Klik hier om het artikel ´De rode dominee´ te lezen.
  • Klik hier voor een verslag van de uitreiking van 2011.
  • Klik hier voor foto's van de uitreiking van 2011.
  • Klik hier voor een verslag van de uitreiking van 2010.
  • Klik hier voor foto's van de uitreiking van 2010.
  • Klik hier om te lezen over de uitreiking van 2009.

Externe link:

  • Klik hier om naar de eigen website van de Ab Harrewijn Prijs te gaan.

Naar de top van de pagina

Naar startpagina Ab Harrewijn Prijs

Naar overzichtspagina projecten

 

Ab Harrewijn Prijs