A leeg A
home > projecten > de boodschappenmand
De Boodschappenmand 2012 - koopkracht in de praktijk

De Boodschappenmand 2012

Koopkracht in de praktijk

De werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA laat graag mensen zelf hun verhaal doen. Abstracte analyses, cijfers en koopkrachtplaatjes zijn belangrijk, maar vertellen niet het hele verhaal. In het project ‘De Boodschappenmand - koopkracht in de praktijk’ laten we mensen met een laag inkomen hun huishoudboekje invullen en vertellen zij hoe zij (niet) rondkomen en waar zij in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen.
Na een eerste deel in 2011 is er nu een vervolg in 2012 met elf interviews. Enkele eerder geïnterviewden komen aan het woord, naast een zevental nieuwe. Er is speciale aandacht voor onder meer kleine zelfstandigen en voor de positie van ongedocumenteerden. De interviews worden voorafgegaan door een heldere analyse van de ervaringen. Een van de conclusies luidt dat we in Nederland niet meer om armoede heen kunnen.

De Boodschappenmand 2012 - koopkracht in de praktijkEnkele citaten uit de publicatie:

"Mijn grootste probleem is dat de lasten almaar stijgen en het inkomen hetzelfde blijft. Als ik kijk naar de cijfers van het CPB, ga ik dit jaar 160 euro meer betalen aan energie. De BTW gaat van 19% naar 21%, waarmee ook de gewone boodschappen duurder worden.
Ik zal, hoe dan ook, minder moeten gaan kopen. Maar waar moet ik nog op bezuinigen?"
Akke, invaliditeitsuitkering

"De nood neemt toe. Dat zie ik aan de ouderen waar ik mee te maken krijg, en dat ondervind ik ook in mijn eigen portemonnee. Vorig jaar had ik nog 33 euro per week te besteden. Dat haal ik niet meer."
Mirjam, hulpverlener en ervaringsdeskundige

"Ik vind het niet erg om naar een huurwoning in het dorp te verhuizen, maar mijn grote angst is dat er schuldeisers aankloppen en me onder druk zetten."
Annie, boerin

"Het betekent veel voor kinderen als ze eens gewoon een ijsje op straat kunnen kopen. Of een keer gaan zwemmen. Meestal kan dat niet."
Samira, werkzoekende

De Boodschappenmand 2012 – koopkracht in de praktijk
Uitgever werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA,
40 p., Alleen nog digitaal te doenloaden:

  • Klik hier om 'De Boodschappenmand' 2012 te downloaden.
  • Klik hier om het omslag van de publicatie in hoge resolutie te downloaden (5 MB).
  • Klik hier om 'De Boodschappenmand' uit 2011 te downloaden.Een documentaire over rondkomen op het minimum en wat de nieuwe wetgeving in petto heeft, kunt u hier bekijken (Zembla, Gezinnen zonder geld):

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
 

Naar de top van de pagina

Naar overzichtspagina projecten

De Boodschappenmand 2012