A leeg A
home > projecten > de boodschappenmand
De Boodschappenmand - koopkracht in de praktijk

De Boodschappenmand

Koopkracht in de praktijk

In oktober 2011 geeft de werkgroep de publicatie 'De Boodschappenmand' uit.

De afgelopen jaren is de economische situatie verslechterd en zijn al heel wat bezuinigings-maatregelen en lastenverzwaringen doorgevoerd, die de positie van mensen met uitkeringen en lage inkomens verder hebben aangetast. Nieuwe bezuinigingsplannen en plannen voor hervormingen in sociale zekerheid en zorg, zowel landelijk als gemeentelijk, doen vrezen dat deze positie nog verder uitgehold zal worden.

De werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA wil de situatie van mensen aan de arme kant van Nederland in beeld brengen vanuit de ervaringen van de betrokkenen zelf. Officiële koopkrachtplaatjes en Nibud-berekeningen zijn nuttig en waardevol. Maar ze vertellen het verhaal op een andere manier en ze vertellen vaak niet het hele verhaal. Sommige kosten die mensen hebben worden niet meegenomen en sommige andere kosten worden kunstmatig laag ingeschat. Het gaat vaak ook om berekeningen van verwachte effecten voor bepaalde huishoudtypen, en niet om de concrete geleefde werkelijkheid.

Om te laten zien hoe mensen aan de arme kant van Nederland er nu al voorstaan en hoe het hen is vergaan in de afgelopen tijd, is de werkgroep het project 'De Boodschappenmand – koopkracht in de praktijk' gestart. Er is een dertiental interviews gehouden met mensen in verschillende situaties met een laag inkomen. Samen met het invullen van huishoudboekjes halen we zo een aantal ervaringsverhalen boven water. Deze zijn, voorzien van een analyse en een korte vooruitblik op een vervolg, gebundeld in de publicatie 'De Boodschappenmand – koopkracht in de praktijk'.

De publicatie is uitverkocht. Maar:

  • Klik hier om de uitgave gratis te downloaden (1,5 MB).
  • Klik hier om één van de interviews uit de publicatie te lezen.
  • Klik hier om over het vervolg, 'De Boodschappenmand 2012', te lezen.
  • Klik hier om het omslag van de publicatie in hoge resolutie te downloaden (7 MB).Een documentaire over rondkomen op het minimum en wat de nieuwe wetgeving in petto heeft, kunt u hier bekijken (Zembla, Gezinnen zonder geld):

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
 

Naar de top van de pagina

Naar overzichtspagina projecten

 

Gids Betaalbare Vakanties 2010
Gids Betaalbare Vakanties 2011