A leeg A
Alternatief Smartlappenfestival 28 mei 2011

Alternatief Smartlappenfestival 2011

Gedeelde smart is rijke gein

Op zaterdag 28 mei vond de zeer geslaagde vijftiende editie plaats van het Nationaal Alternatief Smartlappenfestival, hét festival van, voor en door laagbetaalden en minima.

Smartlappenfestival 2011Van meet af aan zat de sfeer er goed in. De Feniks Diva's zetten het winnende lied van vorig jaar in en kregen het 160 koppen tellende publiek direct mee. Karin Bruers hield vervolgens met haar presentatie, onder het motto 'Gedeelde smart is rijke gein' de stemming er prima in.
De jury bestond uit zanger Wesley, Angeliek Poels (St. Broodnodig) en Zjef Naaijkens (voorheen de Veulpoepers). Zij kozen uit de zeven deelnemende gelegenheidskoren voor het lied 'Vuile was' van ATD Vierde Wereld als beste smartlap 2011. Dit lied kwam tot stand in een workshop met hulp van Tilia. De deelnemers kwamen tot de conclusie dat de drie kernwoorden voor het lied onmacht, schaamte en verzet moesten zijn. Een deelneemster vertelde over haar 'verzetsdaad': ze was uit boosheid (onmacht!) over afwijzing van hulp na een kapotte wasmachine, mét haar was naar de Sociale Dienst getogen. “Doen jullie mijn was dan maar!” In plaats daarvan kreeg ze een tijdelijk verbod om het gebouw in te gaan…Zo ontstond een deel van het lied 'Vuile was', met een verwijzing naar de vuile was van de sociale dienst zelf. "Mooi is het, dat we van een negatief, vernederend moment in haar leven een lied hebben kunnen maken dat ze met trots met anderen kan zingen!", aldus ATD-medewerkster Annelies Neutel. De tekst van het lied is te lezen op de achterkant van deze arme krant.

Smartlappenfestival 2011De publieksprijs ging dit jaar naar het Mamaverhalenkoor en de aanmoedigingsprijs was voor de Bezielde Hartjes. Het festival werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Tilburg en de fondsen Together 2 en Niet voor Jezelf. De organisatie was dit jaar in handen van Feniks - winnaar van het festival vorig jaar - in samenwerking met Stichting Tilia.

  • Klik hier voor een verslag van het festival van 2010.
  • Klik hier voor een verslag van het festival van 2009.
  • Klik hier voor informatie over de publicatie 'Smartlappen en bondgenootschappen'.

Naar de top van de pagina

Naar startpagina Smartlappenfestival

Naar overzichtspagina projecten

 

Stilteactie tegen armoede in nederland