+ leeg -
Poster symposium Tientjes

10-10-10

Een bijzondere dag

Artikel uit de Arme Krant van Nederland - december 2010

Tientjes werd in 2009 opgericht door drie vrouwen in de Bijstand. We hebben erover bericht in eerdere nummers van de Arme Krant. Al snel realiseerden zij zich dat 10 oktober 2010 een unieke gelegenheid bood om hun initiatief grotere bekendheid te geven. Zij maakten een prachtig programma en wisten veel mensen, dichtbij en veraf, enthousiast te maken om mee te werken aan de uitvoering ervan. Ik had het voorrecht en genoegen de dag bij te wonen. Een impressie.

Goede stemming

‘Tegen de stroom oproeien’. Dat is één van de dingen die de Tientjesvrouwen goed kunnen. Dat lukt alleen als je je niet uit het veld laat slaan door grote en kleine tegenslagen. Waar-schijnlijk raak je daar steeds bedrevener in en maakt het je ook sterker en laconieker. Want zeg nou zelf: heb je een prachtige datum uitgekozen om je organisatie op de kaart te zetten, blijkt NS dat een prachtige datum te vinden om de nieuwe winterdienstregeling te testen. De korte, dus volle treinen en lange overstaptijden, maakten het niet eenvoudig om op die zon-dagochtend op tijd, 10.10 uur, te zijn voor de spetterende opening van het programma. Mij lukte dat niet, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik kwam aan het einde van de openings-toespraak binnen in een zaal die uitpuilde, met een publiek dat in een verwachtingsvolle, enthousiaste stemming verkeerde. Ik had al mijn ogen uitgekeken in het lichte, moderne ge-bouw van het Prinsentuin College in Breda en was precies op tijd om aan de eerste serie workshops mee te doen. Leerlingen van het ROC stonden klaar met bordjes om de 150 aanwezigen naar de juiste plek te begeleiden. Ik had gekozen voor ‘Durf te vragen’: een leerzame ervaring!

Ontmoeting en foto

Groepsfoto bij symposium TientjesTussen de middag wachtte ons een heerlijke lunch, met alle égards geserveerd door studen-ten van de horeca-opleiding. Het was een goede gelegenheid om in gesprek te raken met andere bezoekers en te informeren hoe zij van Tientjes gehoord hadden. Maar ook bleek er een heerlijke schoolpleintuin te zijn, waar we konden genieten van de verrukkelijke, warme najaarszon, terwijl een fotograaf probeerde om al die 150 mensen samen op een foto te krij-gen!
In de middag was er opnieuw gelegenheid om aan workshops deel te nemen, maar ik besloot de lezing bij te wonen van Tom Crum over ‘De magie van conflict’: hij legde een verbinding, aan de hand van praktische oefeningen en demonstraties, tussen principes en ervaringen uit de vechtsport Aikido en het omgaan met conflicten tussen mensen. Boeiend!

Enthousiaste medewerking

Net als alle anderen die meewerkten aan het programma, kreeg Tom, die in de VS grote bekendheid geniet, als honorarium voor die dag € 10,-. Dat maakt duidelijk met hoeveel en-thousiasme het Tientjes initiatief is begroet: het inspireert overal mensen om hun talenten in te zetten, te ontdekken en te ontwikkelen. Zo heeft een groot aantal mensen op deze bijzondere dag, voor de prijs van een tientje, kunnen genieten van een veelzijdig programma en van elkaar. Een dag met goede ‘vibes’, waarvan ik blij en geïnspireerd huiswaarts keerde, in een uitpuilende trein. Gemotiveerd om ook mijn eigen talenten verder te onderzoeken en in te zetten.

Nel de Boer

Naar de top van de pagina

Naar startpagina Arme Krant van Nederland

Naar overzichtspagina publicaties

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player